Rumah Konsep Islam

konsep rumah islam

Pembinaan rumah berkonsepkan ciri Islamik tidak hanya diukur berdasarkan bentuk fizikalnya semata-mata tapi perlu mengambil kira dan memahami asas Islam dalam pembinaannya.

Terdapat tiga asas utama iaitu berkaitan hubungan dengan Allah, hubungan sesama manusia dan hubungan dengan alam sekitar sebagaimana terkandung dalam Al-Quran.

Kenyataan itu pastinya menimbulkan persoalan ramai, apakah kaitan tiga elemen terbabit dalam konteks pembinaan rumah bercirikan Islamik di Malaysia?

Secara tersirat dan tidak disedari umum pendekatan tiga asas berkenaan diterapkan dalam kebanyakan pembinaan rumah di Malaysia.

Memang sukar untuk membina rumah mengikut arah kiblat disebabkan faktor kedudukan tanah selain banyak ruang bilik tidur yang dilengkapi tandas. Ini menyebabkan ada kediaman yang ruang solatnya dalam bilik tidur menghadap bilik mandi.

Dalam sudut seni bina, arkitek berperanan mengkelaskan bilik mandi kepada tiga bahagian iaitu bersih, separuh bersih dan kotor.

Penekanan kepada aspek kebersihan dan susun atur tandas yang betul dapat mengelakkan daripada ‘terbawa’ keluar najis (jika najis di lantai) lalu dikhuatiri akan ‘dibawa’ bersama dalam solat.

Islam sangat menekankan kebersihan dalam kehidupan terutama ketika ‘berhubungan’ dengan-Nya menerusi ibadah.

Dari segi hubungan di antara manusia dengan manusia pula ia mengambil kira aspek penyediaan ruang, penjagaan maruah dan aurat pemiliknya.

Seni bina rumah tradisional Melayu umpamanya menzahirkan definisi penyediaan ruang secara lebih jelas. Umpamanya, serambi atau beranda digunakan untuk melayan tetamu bukan mahram.

Ruang tamu pula untuk melayan saudara-mara tetapi bukan mahram manakala bahagian ruang utama dan bilik adalah kawasan persendirian, khas untuk mahram (ibu bapa serta anak).

Dasar Perumahan Negara sendiri, menetapkan setiap rumah kos rendah di negara ini sekurang-kurangnya mempunyai tiga bilik.

Ini bagi menghormati aurat di antara mahram iaitu ibu bapa, anak lelaki dan perempuan kerana mereka juga ada had batasannya.

Banyak rumah yang dibina kurang mementingkan hubungan di antara manusia dengan alam sekitar.

Ia dapat dilihat berdasarkan rumah yang dibina tanpa dilengkapi sistem pencahayaan dan pengudaraan sempurna.

Ketiadaan dua elemen ini menyebabkan rumah menjadi kurang terang dan panas.

Masalah ini terjadi di kebanyakan rumah kos rendah yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi menyebabkan kanak-kanak atau remaja lebih cenderung meluangkan banyak masa di luar bersama rakan dan akhirnya terbabit dalam masalah sosial.

Namun, sejak kebelakangan ini pemaju di negara ini mula beralih kepada seni bina hijau yang memberi penekanan terhadap reka bentuk pasif.

Reka bentuk pasif menonjolkan sistem pencahayaan siang hari, pengudaraan semula jadi, tanaman hijau dan tuaian air hujan untuk digunakan semula.

Pemaju melihat reka bentuk pasif sebagai nilai tambahan kepada pembangunan dan mereka mula ke arah itu kerana beberapa perkara.

Ini kerana reka bentuk itu dapat mengurangkan kebergantungan kepada tenaga elektrik melalui penggunaan lampu dan pendingin hawa apabila menerima cahaya matahari secara terus serta udara segar dari tumbuhan hijau.

Ini memerlukan perancangan landskap teliti dan ia sudah menjadi trend pemaju untuk membina perumahan berkonsepkan taman hijau yang pada masa sama mewujudkan alam sekitar lestari.

Selain itu, secara umum reka bentuk rumah di negara ini lebih kepada seni bina tradisional bercirikan tropika yang jelas dapat dilihat pada bumbung berbentuk limas.

Secara umum banyak pembinaan bangunan atau kediaman, kedudukannya memanjang ke arah timur ke barat.

Mengikut orientasi bangunan dalam seni bina, kedudukan bangunan adalah menghadap ke utara atau selatan bagi mengelakkan pendedahan sinaran matahari terus ke rumah tetapi mendapat pencahayaan yang baik.

Ini menjadikan kediaman tidak panas dan penghuninya berasa selesa selain dapat mengurangkan penggunaan tenaga elektrik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *